20 apró dolog ami elhízáshoz vezethet

 

 

Egy átlagember évente 0,5-1 kg-t gyarapodik.

 

Annak ellenére, hogy ez a szám kicsinek tűnik, egy évtized alatt 5-10 kg is feljöhet.

 

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres edzés segíthet megakadályozni ezt a csekély súlygyarapodást.

 

Szerencsére átveheted az irányítást a szokásaid megváltoztatásával.

Itt van 20 apró dolog, ami elhízáshoz vezethet.

 

 

1, Gyors étkezés

 

A mai világban az emberek jobban el vannak elfoglalva, mint valaha, ezért gyorsan fogyaszthatják el az ételeiket.

 

Sajnos a gyors evés zsírosodáshoz vezethet. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azok, akik gyorsan étkeznek, nagyobb valószínűséggel lettek túlsúlyosak.

 

Ez azért van, mert időbe telik, mire a tested „elmondja” az agynak, hogy tele van. Így azok emberek, akik gyorsan fogyasztanak, könnyedén több ételt tudnak enni, mielőtt telt érzést éreznének.

 

 

2, Nem iszol elég vizet

 

A tanulmányok becslése szerint a felnőttek 16-28%-a dehidrált, az idősebb embereknél ez fokozott kockázattal jár.

 

Egy tanulmányban a tudósok azt találták, hogy az emberek, akik két pohár vizet ittak a reggeli előtt, étkezés közben 22%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint azok, akik nem ittak vizet.

 

A legjobb a normál víz nulla kalóriával. Egyes tanulmányok szerint a cukorral édesített italok vízzel való helyettesítésével napi 200 kalóriára csökkenthető a kalóriabevitel.

 

Ha a sima vizet unalmasnak találod, adj hozzá uborkát, citromot vagy a kedvenc gyümölcseidet.

 

 

3, Túl sok szociális élet

 

A szociális élet megőrzése fontos a munka és a magánélet boldog egyensúlyának fenntartásában.

 

Azonban túl sok szociális élet elhízáshoz is vezethet. A szociális helyzetek gyakran magukban foglalják az ételt vagy az alkoholt, amelyek könnyen hozzáadhatják a nem kívánt kalóriákat a diétádhoz.

 

Ráadásul a kutatások azt mutatják, hogy az emberek hajlamosak úgy enni, mint az emberek, akikkel együtt vannak. Tehát ha a barátaid nagy adagokat fogyasztanak, vagy egészségtelen ételeket szeretnek, akkor nagyobb eséllyel követed te is ezt.

 

 

4, Túl hosszú ülő pozíció

 

A nyugati országokban egy átlagos felnőtt naponta 9-11 órát ül.

 

Bár ártalmatlannak tűnik, a tanulmányok azt mutatják, hogy a hosszabb ideig ülő emberek nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak. Emellett nagyobb a krónikus betegségek és a korai halálozás kockázata.

 

Egy tanulmány közel 600 000 ember elemzésével azt mutatta, hogy aki több mint 10 órát ül naponta, mint például az átlagos irodai dolgozók, 34%-kal magasabb a korai halálozás kockázata.

 

Ha sokat ülsz egyhuzamban, megpróbálkozhatsz az álló íróasztal használatával is.

 

 

5, Nem alszol eleget

 

Az amerikaiak több mint harmada nem alszik eleget.

 

Sajnos az alváshiány erősen összefügg a súlygyarapodással. Ennek oka számos tényező, beleértve a hormonális változásokat és a motiváció hiányát.

 

Egy tanulmányban a tudósok több mint 68 000 nő alvó szokásait elemezték 16 év alatt. Felfedezték, hogy azok a nők, akik kevesebb, mint 5 órát aludtak éjszaka, sokkal nagyobb kockázatot jelentett a súlygyarapodásra, mint azok, akik 7 órát aludtak.

 

Ami még rosszabb, azok az emberek, akik nem jutnak elég alváshoz, nagyobb valószínűséggel szednek fel a hasukra zsírt vagy zsigeri zsírt. A zsigeri zsír összefüggésben van a káros betegségek kockázatával, mint például a szívbetegség és 2-es típusú cukorbetegség.

 

 

6, Nem pihensz eleget

 

Sok ember elfoglalt életet él, és soha nincs idő magukra.

 

Ha nincs időd pihenni, akkor érezheted magad stresszesnek és szedhetsz fel zsírt is.

 

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az állandó stressz a hasi zsírhoz kapcsolódik. Úgy tűnik, hogy ez a stressz arra készteti az embereket, hogy öntudatlanul vágyjanak az egészségtelen ételekre, hogy ezzel enyhítsék a stresszt, és jobban érezzék magukat.

 

A meditáció remek alternatíva a stressz kezeléséhez. 47 tanulmány, több mint 3500 ember vizsgálatával azt mutatta, hogy a meditáció segített enyhíteni a stresszt és a szorongást.

 

A meditáció mellett kipróbálhatod a jógát is.

 

 

7, Nagy tányérokból és tálakból étkezel

 

A tányérok mérete jelentős hatást gyakorol a derékbőségre.

 

72 tanulmány elemzésében a tudósok azt állapították meg, hogy amikor nagyobb tányérokon szolgáltak fel az embereknek az ételt, többet fogyasztottak, mint amikor kisebb tányérok voltak. A nagyobb tányérokról étkező emberek átlagban étkezésenként 16%-kal több kalóriát fogyasztottak.

 

Ezenkívül egy másik tanulmány megállapította, hogy még a táplálkozási szakemberek is tudattalanul ettek 31%-kal több fagylaltot, ha nagyobb csészében voltak.

 

Ez azért történik, mert a nagyobb tányérok egy étel kisebbnek látszik. Ez arra készteti az agyat, hogy azt gondolja, hogy nem ettél elég ételt.

 

Egyszerűen a kisebb tányérokra való váltás is segíthet kevesebb ételt enni anélkül, hogy éhes lennél.

 

 

8, Étkezés a TV előtt

 

Az emberek gyakran esznek TV nézés közben, vagy az internetet böngészve. Azonban ezek a tevékenységek elterelik a figyelmed, ezért többet ehetsz.

 

Érdekes, hogy azok, akik ilyenkor ettek, lényegesen többet ettek a későbbi a nap folyamán is. Ez azért lehetséges, mert nem vették észre, mennyi ételt fogyasztottak az étkezés során.

 

Miközben eszel, törekedj minden zavaró tényező eltávolítására, és koncentrálj ételre. Ez az úgynevezett figyelmes étkezés, ami segít, hogy az étkezés élvezetesebb és tudatos legyen.

 

 

9, Kalóriatartalmú italok fogyasztása

 

A gyümölcslevek, üdítők és egyéb italok fogyasztása hízlal.

 

Az agy nem érzékeli a kalóriákat az italokból ugyanúgy, mint az élelmiszerekből, ezért valószínűleg a későbbi étkezésnél többet fogsz enni.

 

Egy tanulmányban 40 ember fogyasztott 300 kalóriát, egész almából, almaszószból vagy almaléből, hat különböző időpontban. A tudósok az egész almát találták a leglaktatóbbnak, míg az almalé volt a legkevésbé laktató.

 

A kalóriákat az ételekből vidd be az italok helyett. Az élelmiszerek több idő megrágni és lenyelni, ami azt jelenti, hogy az agynak több ideje van az éhségjelek feldolgozása.

 

 

10, Nem viszel be elég fehérjét

 

A fehérjeszegény étrend zsírosodáshoz vezethet.

 

Ez a fontos tápanyag segíthet hosszabb ideig jólakottan maradni, miközben kevesebb ételt fogyasztasz.

 

A vizsgálatok kimutatták, hogy a magasabb fehérje tartalmú étrend segíthet az anyagcsere gyorsításában és az izomtömeg megőrzésében. Ez két olyan tényező, amely fontos az egészséges testsúly fenntartásához.

 

A fehérjefogyasztás növeléséhez próbálj több fehérjét tartalmazó ételt fogyasztani, például a tojást, húst, halat vagy lencsét.

 

 

11, Nem eszel elég rostot

 

A rost hiánya is zsírosodáshoz vezethet. Ez azért van, mert a rost segít hosszabb ideig jólakottan maradni.

 

Egy tanulmány kimutatta, hogy napi 14 gramm rost fogyasztása akár 10%-kal is csökkentheti kalóriabevitelt. Ez akár 2 kg súlyvesztéshez is vezethet négy hónap alatt.

 

Az étvágyat kivéve a rostok súlyvesztésre gyakorolt hatása ellentmondásos. Ennek ellenére az tény, hogy a rost segít megvédeni a derékvonalat.

 

Növelheti a rostbevitelt több zöldség, főleg bab és hüvelyesek fogyasztásával.

 

 

12, Liftet használsz a lépcső helyett

 

Ha a munkahelyen a liftet használod a lépcső helyett, akkor ezzel kimarad egy könnyű edzés.

 

A kutatások azt mutatják, hogy minden 20. lépcsőfok 8 kalóriát éget el. Bár a 8 kalória elhanyagolhatónak tűnhet, naponta több száz kalóriát égethetsz el, ha gyakran kell a szintek között lépcsőznöd.

 

Ezenkívül a vizsgálatok azt is mutatják, hogy a lépcsőző személyeknek javult edzésük teljesítménye és jobb szív- és agyi egészségük lett.

 

Ráadásul a lépcsőzés felvétele gyorsabb lehet, mint a liftezés, ha a várakozási időt is beleszámoljuk.

 

 

13, Nincs egészséges nassolnivalód

 

Az éhség az egyik legnagyobb oka annak, hogy az emberek egyre nagyobb súlyt érnek el.

 

Amikor az emberek éhesek, nagyobb eséllyel fogyasztanak nagyobb adag ételeket. Ráadásul az éhség növelheti az egészségtelen ételek iránti sóvárgást.

 

Az egészséges nassolnivalók hasznosak lehetnek az éhínség elleni küzdelemben, és megfékezhetik az egészségtelen ételek iránti vágyat.

 

Ne felejtsük el az adagok mérését az étkezés során. Ellenkező esetben, ha túl sok egészséges nassolnivalót eszel a nagyobb étkezés mellett, akkor befolyásolhatja a derékbőséged.

14, Túl sok egészséges zsírt eszel

 

Az egészséges zsírok, például az avokádó, a kókuszolaj és az olívaolaj fontos része az egészséges táplálkozásnak, azonban az egészséges zsírok is túl sok kalóriát tartalmaznak.

 

Például egy evőkanál olívaolaj 119 kalóriát tartalmaz. Ha több kanál olajat adsz az étkezéshez, az a napi kalóriabevitelt is gyorsan megnöveli.

 

Bár az egészséges zsírok magas kalóriatartalmúak, táplálóak és nem szabad kerülni. Ehelyett azt kell megcélozni, hogy az étrended zsírbevitele például lazacból és avokádóból álljon. Ezek az ételek laktatóbbak, mint az olajok magában.

 

Ezenkívül az egészséges zsírok, sovány fehérjék, gyümölcsök és zöldségek jó egyensúlyának megőrzésére kell törekedni. Ez a kiegyensúlyozott étrend csökkenti a napi kalóriabevitelt.

 

 

15, Bevásárlólista nélkül vásárolsz

 

A bevásárlólista segíthet pénzt megtakarítani, de megakadályozhat abban, hogy impulzusvásárlásokat hajts végre, amelyek gyakran egészségtelenek.

 

Számos tanulmány kimutatta, hogy azok, akik bevásárlólistával vásárolnak, nagyobb eséllyel fogyasztanak egészséges ételeket, kisebb súlyúak és több pénzt takarítanak meg.

 

Íme néhány tipp a bevásárlólista elkészítéséhez:

 

  • Rendezd az ételeket kategóriák szerint, hogy könnyebben megtalálhatók legyenek.
  • Ha ismered a boltot, jegyezd fel az ételeket a bejárat legközelebbi pontjától a legtávolabbi pontjáig. Ez segít időt megtakarítani és elkerülni az impulzusvásárlást.
  • Győződj meg arról, hogy a bevásárlólistád megegyezik a heti étrendeddel, így nem kell újra visszatérned a boltba.

 

 

16, Túl sok tejeskávét iszol

 

Az amerikaiak több mint 60%-a naponta fogyaszt kávét.

 

Ez a népszerű ital nemcsak energizáló, hanem antioxidánsokkal és hasznos tápanyagokat is tartalmaz.

 

A kutatások azonban azt mutatják, hogy az amerikaiak több mint kétharmada hozzáad tejszínt, cukrot, tejet vagy egyéb adalékanyagot, ami a kávét egészségtelenné teheti. Ez azt jelenti, hogy a kávézási szokásaink hozzájárulhatnak az elhízáshoz is.

 

 

17, Nem eszel elegendő zöldséget és gyümölcsöt

 

Kevesebb, mint tízből egy amerikai ember felel meg a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra vonatkozó ajánlásoknak.

 

Ez valószínűleg az egyik oka annak, hogy az amerikaiak 70%-a túlsúlyos vagy elhízott.

 

A gyümölcsök és a zöldségek hasznos tápanyagokkal vannak ellátva, és alacsony a kalóriatartalmuk.

 

Számos tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel egészségesebbek.

 

 

18, Túl sok öntetet használsz

 

A salátaöntet egyetlen adagja több kalóriát tartalmazhat, mint egy egész saláta.

 

Például a közönséges salátaöntetek, mint például a cézár saláta, 130-180 kalóriát tartalmaz közepes adagonként.

 

Ezt a kalóriamennyiséget 30 perc sétával lehet elégetni közepes ütemben.

 

Próbáld csökkenteni a salátaöntet mennyiségét, amennyire csak lehetséges. Vagy még jobb, ha alacsony kalóriatartalmú öntetet választasz, mint például a vinaigrette.

 

 

19, Rendszertelenül étkezel

 

A rendszertelen étkezés káros lehet az egészségre és elhízást okozhat.

 

Egy vizsgálatban 11 ember bevonásával a tudósok megállapították, hogy az emberek, akik rendszeresen étkeztek kevésbé érezték éhesnek magukat étkezés előtt, és jobban jóllaktak az étkezés után. Ez azt jelenti, hogy a rendszertelenül étkező emberek többször lesznek éhesek és több ételt fogyasztanak.

 

A rendszertelenül étkezőknél nagyobb a krónikus betegségek kockázata. Ez magában foglalja a metabolikus szindrómát, a szívbetegséget, az inzulinrezisztenciát és a rossz vércukorszintet.

 

Elméletileg a rendszertelen étkezés befolyásolja a szervezet belső óráját. Ez a belső óra segíti az olyan rendszeres folyamatokat, mint az étvágy, az anyagcsere és az emésztés, ezért a rendszertelen evés megzavarhatja ritmusát.

20, Nem táplálkozol egészségesen hétvégén

 

Az embereknek gyakran könnyebb egészségesen enni a hét folyamán, mivel jellemzően napi rutinjuk van a munkájukkal és az életben vállalt kötelezettségeikkel.

 

Ezzel ellentétben a hétvégék kevésbé strukturáltak. Ráadásul az embereket több egészségtelen kísértés érheti, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

 

Egy tanulmányban a tudósok 48 ember étkezési szokásait figyelték meg. Azt tapasztalták, hogy az emberek súlya gyarapodott hétvégén, mert több ételt fogyasztottak és kevésbé voltak aktívak.

 

Szerencsére hétvégén több időt tölthetsz a szabadban és több idő van a testmozgásra. Továbbá elkerülheted a kísértést azáltal, hogy eltávolítod az egészségtelen ételeket a háztartásból.

 

(Forrás: healthline.com)

 

Premium Pyruvat doboz

Ha komolyan gondolkozol a fogyáson, alakformáláson, és ehhez hatékonyságnövelő segítséget szeretnél, akkor had ajánljuk figyelm

edbe a PowerNutrition Premium Pyruvat-ot.

Kérlek, kattints és nézz rá a termék oldalára. Itt további információkat találhatsz a termékről: KATTINTS

Share This